Çin'in 2020 Turizm Hedefleri

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Çin’de geçen yıl yapılan 60’ın üzerinde Türkiye tanıtım faaliyetiyle beraber 2018’i rekorla kapattıklarını belirterek, “400 binin üzerinde Çinli turistTürkiye’yi ziyaret etti. Hedefimiz bu yıl Çinli turist sayısında 500 bini geçmek, önümüzdeki yıllarda bir milyon hedefine ulaşmak.” diye konuştu.

Önen, başkent Pekin’de Uluslararası Bahçecilik-Botanik Sergisi’nde kurulan Türk pavyonunda AA muhabirine Çin-Türkiye arasında turizm ve Türkiye’nin tanıtım faaliyetleri ve iki ülke arasındaki artan hava yolu seferlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Geçen yılın Çin’de Türkiye Turizm Yılı olarak kutlandığını anımsatan Büyükelçi Önen, hedeflerinin en az bir milyon Çinli turisti Türkiye’ye davet etmek olduğunu dile getirdi.

Çin’de geçen yıl yapılan 60’ın üzerinde Türkiye tanıtım faaliyetiyle beraber 2018’i rekorla kapattıklarını belirten Büyükelçi Önen, “400 binin üzerinde Çinli turist Türkiye’yi ziyaret etti. Hedefimiz bu yıl Çinli turist sayısında 500 bini geçmek, önümüzdeki yıllarda bir milyon hedefine ulaşmak.” diye konuştu.

“Türk pavyonunu yaklaşık 2 milyon Çinli ziyaret etti”

Önen, Uluslararası Bahçecilik-Botanik Sergisi kapsamında açılan Türk pavyonunda ülkenin 7 coğrafi bölgesinin mimari özelliklerinin ve çeşitli yemek türlerinin tanıtıldığını kaydederek, “Çinli turistler için bulunmaz bir imkan, Türkiye’ye gitmeden Türkiye’yi yaşamış oluyorlar. Bu anlamda Çinli turistler her geçen gün burayı gelip gördükten sonra Türkiye’ye olan ilgi ve alakaları daha da fazla oluyor.” dedi.

Fuar çerçevesinde kurulan Türk pavyonunun 1 ay önce açıldığını hatırlatan Büyükelçi Önen, “Bu bir ay zarfında yaklaşık 2 milyon Çinli alanı ziyaret etti, dolaştı. Görüştüğümüz yetkililerin söylediğine göre en fazla ilgi alaka gören bizim bölümümüz.” diye konuştu. 

Türkiye’nin Çin’de tanıtım faaliyetleri artıyor

Büyükelçi Önen, Türkiye’nin Çin’de tanıtılması noktasında geleneksel yöntemlerden ziyade “Çin’i Çinliler tanıtmalı” söylemini kullanarak, bu kapsamda adımlar atıldığını belirtti.

Geçen yıl sosyal medyada takipçileri birkaç milyona ulaşan kitap yazarları, gazete yazarları, köşe yazarları, sosyal medya fenomenleriyle çalışıldığını dile getiren Önen, bu kişilerden oluşturulan 6’dan fazla heyetin Türkiye’nin önemli turizm kentlerine gönderildiğini ifade etti. 

Bu heyetlerin THY ile iş birliği içerisinde İstanbul, Kapadokya, Konya, Urfa, Mardin, Gaziantep ve Karadeniz’e de gönderildiğini aktaran Önen, söz konusu Çinli heyetlerin gittiği yerleri, yazıları sosyal medyada paylaşarak, Türkiye’yi tanıttığını aktardı. 

Çinli turistin artışı noktasında heyetlerle ilgili “Bunlarla ilgili çok çok iyi geri dönüşler aldık.” diyen Önen, Çinli turistlerin artması için otellerde yeme içme alışkanlıklarının biraz daha Çin’e göre ayarlanması ve Çince konuşan rehber sayısının artırılması gibi Türkiye’nin üzerine düşen görevler olduğunu belirtti.

Bu konuda büyükelçilik olarak yaptıkları etkinliklerden bahseden Önen, profesyonel bir Çinli ekibin, Türkiye’ye gönderilerek, 7 kentte bulunan 32 müzeyi dolaştıklarını ve 28 saati bulan müzelerin sesli anlatımlarını sağlayan stüdyo kayıtları yaptıklarını anlattı. 

Önen, bu kayıtların mobil aplikasyon haline getirildiğini ve Çinli turistlerin Türkiye’deki müzeleri indirdikleri aplikasyondan dinleyebildiğini vurguladı. 

Bu sene aplikasyonla tanıtılan müze sayısını 64’e çıkarmayı hedeflediklerine dikkati çeken Önen, İstanbul ve Kapadokya’nın dışındaki kentleri de öne çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Çin ile Türkiye arasında hava trafiği artacak

Çin-Türkiye arasında hava yolu şirketlerinin sefer sayılarının artmasına değinen Önen, Çinli hava yolu şirketlerinden China Southern Airlines’ın, Pekin-İstanbul ve Vuhan-İstanbul seferlerini, Sichuan Airlines’ın da Çıngdu-İstanbul seferlerini başlattığını hatırlatarak, ”Yine inşallah başka bir hava yolu şirketi de başka bir şehirden İstanbul’a planlamasını yapıyor.” diye konuştu.

Önen, Türk Hava Yollarının (THY) uçuş frekansının artırılması için Çin’deki havacılık otoritelerinde karşılaştıkları bazı pürüzlerin giderildiğini belirterek, THY’nin kadim İpek Yolu’nun başlangıcı, Toprak Askerler (Bingmayong) ve 13 asırlık Şian Ulu Cami’nin bulunduğu Şian ve liman kenti Şiamın’a seferlere başlaması için girişimler yapıldığını kaydetti.

“İnşallah, 2019’da hiç olmazsa bir şehre uçmayı hedefliyoruz. 2020’de veya diğer yıllarda da inşallah diğer şehirlere uçmak için kapasiteyi zorlayacağız.” diyen Önen, bu şekilde mevcut yolcu kapasitesine denk bir kapasitenin daha ekleneceğinin altını çizdi.

AA

Benzer Gönderiler