Çin’in ev sahipliğinde gerçekleşen Asya Medeniyetler Diyaloğu Konferansı, başkent Beijing’de coşkuyla başladı. Konferans kapsamında Asya Kültür Karnavalı ve Asya Medeniyet Haftası gibi 10’dan fazla etkinlik düzenlenecek. Asya Medeniyetler Diyaloğu Konferansı kapsamında Beijing’deki Çin Ulusal Müzesi’nde Asya kültürlerinin zenginliğini ve çeşitliliğini sunan “Asya’nın Görkemi: Asya Medeniyetleri Sergisi” tarihi mirasları sevenlerin takdirini topladı.
11 Ağustos tarihine kadar kapılarını açık tutacak olan Asya Medeniyetleri Sergisi, ziyaretçilerine Asya kıtasının engin toprakları arasında bir yolculuk sunuyor ve 49 ülkeden 451 kültürel eseri sunarak uzun bir tarihi gözler önüne seriyor.
Ulusal Kültür Mirası Yönetimi Müdür Yardımcısı Guan Qiang yaptığı konuşmada, Asya Medeniyetleri Sergisi için farklı ülkelerin birbirleriyle yakın işbirliği içinde bulunduğunu aktarıyor. Guan ayrıca, bu kadar çok sayıdaki üst düzey temsilin ve katılımcı ülkenin, Çin’de daha önce hiçbir sergide bir araya gelmediğine değiniyor.
Suudi Arabistan’dan 7.000 yıl öncesine tarihlendirilen bir insan heykelciğinden, Pakistan’dan bir Buda heykeline ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir parfüm şişesine kadar tüm tarihi eserler, hem M.S. 3. yüzyıldan kalma, hem de dönemin insanlarının günlük yaşamı ve erken uygarlıklardan gelen estetiği canlı bir şekilde canlandırıyor. Bu muazzam atmosfer içinde sergiyi dolaşan konuklar Asya kültürleri arasındaki paylaşımın tarihten beri ne nedenli geniş olduğunu deneyimliyor
Japon bir çiftçinin altıncı yüzyıldan kalma seramik bir heykeli ona bakan ziyaretçileri gülen yüzüyle eğlendirebilirken, Hinduizm’deki fil başı tanrısı Ganesha’nın 10. yüzyıldan kalma görüntüsü muhtemelen insanlara güçlü burnu ve heybetiyle gücünü hatırlatıyor.
Asya Medeniyetleri Sergisi’nde bazı modern sanat eserleri de sergileniyor
Asya dediğimizde, en büyük etnik çeşitliliğe sahip ve en kalabalık kıta aklımıza gelmeli. Geçen bin yılların tarihine baktığımızda ise, Sarı ve Yangtze, İndus ve Ganj, Fırat ve Dicle nehirlerinin, Orta ve Güneydoğu Asya’da birçok eski uygarlığın yükselip gelişmesine tanıklık ettiğini görüyoruz.
Öte yandan Asya Medeniyetleri Sergisi’nde Çin kültür mirasları da sergileniyor. Müzeleri sık sık ziyaret eden Çinli tarih hayranları için bile, böyle büyük çaptaki Çin ulusal hazinelerini tek bir sergide görebilmek son derece nadir yaşanan bir olaydır.
Sergide, Zhejiang eyaletindeki Liangzhu kentinden 5.000 yıllık törensel yeşim makalesi, büyük kehanet kemikleri, 3.000 yıl öncesine kadar tarihlendirilen en eski Çince karakterleri ve Ming Hanedanlığı’ndan (1368-1644) kalma Yongle Dadian ismi verilen dünyanın en büyük ansiklopedisi olan sayfalar yer alıyor. Büyük antik medeniyetlere sahip iki Asya dışı ülke olan Yunanistan ve Mısır bile, tarih boyunca Asya ile olan yakın bağları ve karşılıklı etkileşimleri nedeniyle Asya Medeniyetleri Sergisi’ne tarihi eserleri sergilenmek üzere ödünç verdi.
Asya Medeniyetleri Sergisi, Asya kıtasını bir uçtan diğerine kadar geçen antik ticaret yollarının toplumlara getirdiği refahı yansıtması açısından önemli. Örneğin, Afganistan Ulusal Müzesi’nden bir sergi sorumlusu olan Nasrin Belali, sergiye dahil edilmek üzere İpek Yolu güzergahında kazı çalışmalarında bulunan bir cam kavanozun yanı sıra bir de Budist heykelini getirmeyi tercih etti. Nasrin Belali bu girişimiyle ilgili olarak “Bizim Çin ile kültürlerimiz ve ilişkilerimiz açısından İpek Yolu sayesinde köklü ve iyi ilişkilerimiz var” dedi.
Afgan müzesinin “İki Hörgüçlü Altın Koleksiyonu” M.Ö. 1. Yüzyıl-M.S. 1. Yüzyıl arası dönemi kapsayan, Doğu ve Batı’nın bir karışımı olan ülkenin antik kültürünü yansıtan altın mücevherlerden oluşan bir hazine 2017 yılından beri Çin müzelerinde sergiye çıkıyor.
Asya medeniyetleri arasında tarih boyunca süre gelen temas ve kader ortaklığını gözler önüne seren Asya Medeniyetleri Sergisi, 2. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu ve Uluslararası Bahçecilik Fuarı’ndan sonra Çin’in ev sahipliği yaptığı diğer bir önemli etkinlik olarak tüm Asya medeniyetlerini kucaklıyor.