Soğan ve yumurtayla yapılan Hint çöreği, Kuşak ve Yol güzergahında yer alan birçok Asya ülkesinin sahip olduğu baharatları kullanan Güneydoğu Asya yemeği Laksa, Singapur’a özgü biberli yengeç, Kore Cumhuriyeti’nden ızgara et, Japon suşisi, Sichuan hotpotu…
Çin’in başkenti Beijing’deki Olimpiyat Parkı’nda Asya ülkelerinin özel yemek türlerini tanıtan şenlik devam ediyor.
Bu, Asya Medeniyetler Diyalogu Konferansı kapsamında düzenlenen Asya Yemek Festivali kapsamındaki etkinliklerden biri. 16 Mayıs günü başlayan festivale çok sayıda ülkeden 2 bin 300’den fazla restoran katıldı:
“Izgara bizim işte olmazsa olmaz bir şey. Ayrıca Kore mutfağını temsil eden acılı lahana, pilav, sos ve içecekleri de getirdik.”
Çin’de iyi tanınan restoran zinciri Hallasan Grubu’nun şefi Liu Xuanguo, yemek festivalinde tanıttıkları yemeklere güvendiklerini belirtti. Geleneksel Kore kıyafetleri giyen çalışanlarıyla güzel kokulu ve hoş görünümlü Kore yemekleri insanların dikkatini çekiyor. Liu, Çin’deki Kore yemeklerinin Kore Cumhuriyeti’ndeki orijinallerinden biraz farklı olduğunu söylüyor.
Liu’ya göre, iki ülkedeki malzemelerin yüzde 95’i çok benziyor, esas fark yemeklerin tadına yansıyor. Çin’deki yemekler daha tuzlu, ağır. Kore’deki yemekler daha tatlı.
Liu, Hallasan zincirinin Çin’de 300 şubesi bulunduğunu, bunun Kore tarzı yemeklerin Çin’deki popülaritesini gösterdiğini ifade etti. Liu, yemek festivali vesilesiyle Kore mutfağının tanıtılmasını ve diğer Asya ülkeleriyle temasın artırılmasını temenni ettiklerini sözlerine ekledi: “Bu, Singapur’un ulusal yemeği olarak bilinen biberli yengeçtir, ülkemize özgü yulaf unlu karidesler de burada.”
Singapur yemeklerini tanıtan Jumbo Seafood Şirketinin Çin bölgesi şefi Qin Jianhua, Singapur’da 10 yıl çalıştıktan sonra 2013 yılında Çin’e gelip bölge şefi oldu. Şirketin Beijing, Shanghai ve Xi’an dahil 6 kentte birer şubesi bulunuyor.
Çin mutfağını iyi bilen Qin, restoranındaki yemeklere Çin tadı kattıklarını söylüyor:
“Örneğin Sichuan yemekleri çok ağır ve çok sıcak, Beijing’dekiler de ağır ancak daha tuzlu, Fuzhou yemekleri hafif ve çorba ağırlıklı. Singapur yemekleri ise tatlı ve baharatlı. Burada sunduğumuz çeşitli soğuk mezeleri, Singapur mutfağının özelliklerine ve Çinlilerin damak tadına göre hazırlıyoruz.”
Qin, yemek festivaline katılmalarının, Singapur yemek kültürünü Çin halkına tanıtmayı, aynı zamanda Asya’nın diğer mutfaklarını öğrenmeyi, özellikle geniş coğrafyaya sahip Çin’in yöresel yemekleri hakkında bilgi edinip kendi yemeklerine yeni unsurlar katmayı amaçladığının altını çizdi.
Asya Yemek Festivali’nin organizatörlerinden biri, Çin Mutfak Derneği Başkanı Jiang Junxian, festival vesilesiyle, Asya’daki mutfak kültürleri arasındaki iletişimin artırılmasını görmek istediklerini dile getirdi. Jiang’a göre, yemek festivaline katılmalarının sebebi, her yemek türünün kültürel içeriği bulunmasıdır. Yemeğin tarifi, yapım tekniği, hikayesi ve hatta garsonun kıyafeti, mutlaka bir çeşit kültürel atmosfer yansıtmalıdır.
Asya Yemek Festivali 22 Mayıs gününe kadar sürecek. Festivalin ana alanı Beijing’de. Bunun yanı sıra Hangzhou, Chengdu ve Guangzhou kentlerinde de etkinlikler düzenleniyor.