Çin'in farklı bölgelerinde 19 Mayıs Turizm Günü coşkusu

Kaşgar Antik Kenti’ne yabancı turistlerin de ilgisi yoğun. 2 bin yıldan uzun bir geçmişe sahip Kaşgar’da bugün 20 bin kişi yaşıyor. 2010’dan bu yana süren ve 1,1 milyar ABD Doları’na mal olan dev restorasyon projesin sonucunda eski evler Uygur geleneklerine uygun şekilde yenilendi ve depreme dayanıklı hâle getirildi. (Xinhua/Shen Qiao)

Çin’de bugün (19 Mayıs) Turizm Günü kutlanıyor. Bu yılki Turizm Günü’nün ana teması “Kültür ve Turizmin Bütünleşmesi, Daha İyi Bir Yaşam” olarak belirlendi.

Söz konusu tema ile kültür ve turizmin bütünleşmesinin yanı sıra, kültür turizmi hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi ve kültür turizminin halkın yaşamına güç aşılayan yeni bir unsur olması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Son günlerde, Çin’in birçok noktasında düzenlenen kültürel etkinlikler halktan da büyük ilgi gördü.

Çin’in kuzeybatısında yer alan Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ne bağlı Kaşgar Antik Kenti’nin girişinde bugün görkemli bir tören düzenlendi. Yerel dansçılar, göz kamaştırıcı kıyafetleri ve birbirinden renkli şovlarıyla turistleri karşıladı.

Kaşgar Turizm İdaresi Başkan Yardımcısı Deng Zhiyong “Antik kente giriş töreni günde bir kez yapılıyordu. Bu yıl daha fazla turistin bu geleneğin tadını çıkarabilmesi için günde üç kez yapılmasına karar verdik.” dedi. Deng, geçen ocak-nisan döneminde Kaşgar’da ağırlanan turist sayısının yüzde 30,8 artarak 1 milyon 239 bini bulduğunu, 1 Mayıs tatilinde ise turist sayısının yüzde 370,3 artarak tarihî bir rekor olan 199 bine çıktığını ifade etti.

Turizmin gelişmesinin hızlandığı Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde sanat şenlikleri, resim ve kaligrafi sergileri ve somut olmayan kültürel eserlerle ilgili etkinlikler düzenlenerek bölge turizminin içeriği de zenginleştiriliyor.

Xinjiang Kültür ve Turizm İdaresi Başkan Yardımcısı Guli Ablim, “Turizm ile kültürü bütünleştirmeye çalışıyoruz. Çeşitli turizm etkinlikleriyle bölge kültürünü tanıtmak istiyoruz. Kültür turizmi, yoksullukla mücadele çalışmalarına da katkı sağlıyor.” ifadesini kullandı.

Uluslararası Bahçecilik Fuarı ve Asya Medeniyetler Diyaloğu Konferansı’na yoğun ilgi

2019 Uluslararası Bahçecilik Fuarı’nın halkın ziyaretine açılmasının üzerinden üç haftadan fazla bir süre geçmesine rağmen fuara ziyaretçi akını azalmadı.

Sabah erken saatlerde fuara gelen Beijingli vatandaş Wang, “Çok kalabalık, düzenleme de çok iyi. Sabah geldim. Çin pavyonu haricinde tüm pavyonları gezdim.” dedi.

Diğer yandan, Turizm Günü nedeniyle başkent Beijing’deki 73 turistik noktada çeşitli etkinlik ve kampanyalar düzenlendi.

Çin Turizm Günü, bu yıl Asya Medeniyetler Diyaloğu Konferansı ile de aynı tarihlere rastladı. Konferans çerçevesinde düzenlenen ve bir hafta süren Asya Medeniyet Karnavalı, Asya Yemek Festivali, Asya Kültür Gösterileri, Asya Kültür ve Turizm Sergisi, Asya Filmleri Haftası ve Asya Medeniyetler Sergisi etkinlikleri de yerli ve yabancı turistlerin coşkusunu artırdı.

Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu şehrinin evsahipliği yaptığı Asya Yemek Festivali, ziyaretçilere hem Sichuan mutfağının zengin çeşitlerini tanıtıyor hem de farklı Asya ülkelerinden lezzetleri tatma imkânı sunuyor.

Chengdu Basın Ofisi Müdürü Ren Chongfeng, “Chengdu’nun evsahipliği yaptığı Panda Asya Yemek Festivali, Asya’daki medeniyetler arası iletişim ve karşılıklı öğrenme kavramına dayanıyor ve yemekler aracılığıyla medeniyetler arasında diyalog kurulmasını sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Birbirinden lezzetli yemekler vesilesiyle turistler Sichuan kültürünü de daha yakından tanıma fırsatına kavuştu.

Avustralyalı Andrew Lanberti “Chengdu’ya ilk kez geldim. Mimarisi çok güzel. Bende derin bir izlenim bıraktı. Yemek Festivali’ne katılacağım. Etkinliğin Çin ile Avustralya arasında yemek alanındaki temaslar için güzel bir fırsat sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.

Benzer Gönderiler