Okan Üniversitsi Konfüçyus Enstitüsü ve TÜSİAD işbirliğinde Çin'i Anlamak Konferansı

Çin’i Anlamak, Çin ile İş Yapmak’ başlıklı konferansta konuşan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, ‘Türkiye, Çin’i uzun dönemli kalkınmasında ana paydaşlardan biri olarak görmekte’ dedi. Ulaştırma Bakan Yardımcısı Selim Dursun da Çin ile her alanda ilişkileri geliştirmek istediklerini vurguladı.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) 2012 yılından bu yana düzenlediği “Çin’i Anlamak, Çin ile İş Yapmak” başlıklı konferans serisinin beşincisi, İstanbul Okan Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü işbirliğinde İstanbul’da bir otelde yapıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, ekonominin çekim merkezinin açık ve net bir şekilde dünya coğrafyasında doğuya kaydığını ve bu kayışın ulaştırma ve lojistik hizmetlerine olan talebi de giderek artırdığını dile getirdi. Bu talebin karşılanmasının da kaliteli ve kesintisiz ulaştırma altyapılarının tesisiyle mümkün olduğunu belirten Dursun, Çin’in Kuşak ve Yol Projesi’nin Avrasya bölgesinde kurmayı hedeflediği devasa altyapı ağının yanı sıra ulaştırma ve enerji gibi alanlar için de hayati önem taşıdığını vurguladı. Dursun, şunları söyledi:

‘HER ALANDA İLİŞKİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ’

“Türkiye, dünyanın en büyük ihracatçısı olan Çin için Avrupa pazarına ulaşma yolunda 3 kıtanın kesişim noktasında transit geçiş olanağı sağlaması açısından önemli bir konumda. İpek Yolu Girişimi tabii ki ülkemiz tarafından da desteklenmektedir. Bu girişimin kendi ülke haklarına refah ve mutluluk getireceği gibi aynı şekilde bölge ülkeleri haklarına da refah ve mutluluk getirecektir. Ayrıca bir de tabii bu ulaştırma ve barış koridoru projesidir. Çin Halk Cumhuriyeti ile bizim siyasi, ekonomik ve sosyal ilişkilerimizi her alanda geliştirme düşüncesinde olduğumuzu da belirtmek isterim. Bugüne kadar da bu amaca yönelik çeşitli çalışmalar yaptık ve ciddi adımlar attık.”

Dijital İpek Yolu Projesi’ne de değinen Dursun, şöyle konuştu: “Çin ile Türkiye arasındaki işbirliği için yeni bir kapı araladı bu oluşum. Kuşkusuz internet altyapısını güçlendirmek, uzay işbirliğini derinleştirmek, ortak teknoloji standartlarını geliştirmek ve bu yolla da Dijital İpek Yolu inşaa etmek, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında da tüm ülkelerin ortak çıkarlarına hizmet edecektir diye düşünüyorum. Bu çerçevede bir Türkiye, İran, Pakistan ve Çin iletişim rotası projesine önem veriyoruz. Bu projeyle Asya ve Avrupa arasında etkili bir telekominikasyon bağlantısı sağlamayı da amaçlıyoruz.”

‘ÇİN ULUSLARARASI DÜZENİN ŞEKİLLENMESİNDE LİDER’

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski de Çin’in uluslararası düzenin şekillenmesinde lider oyunculardan biri olduğunu ifade ederek, “Dünya ticaret sisteminde gerçekleştirilmesi arzu edilen reformlar ancak Çin ile birlikte mümkün olabilir. Tüm dünyada korumacılığın arttığı ve yeni ticaret bariyerlerinin yükseldiği bir zamanda, Çin’in kural temelli ve çok taraflı ticaret sistemini desteklemek konusunda önemli bir rol oynayacağını düşünüyoruz” dedi. Kaslowski, Çin’in yapay zeka, internet ve bulut teknolojileri, 5G teknolojisi, büyük veri analizi gibi alanlarda ABD ile birlikte dünyanın en büyük iki gücünden biri olduğuna dikkat çekerek, ülkenin 2015’te başlattığı “Made in China 2025” planına göre, Çin hükümetinin ülkeyi düşük maliyete dayalı küresel bir imalat merkezinden bir dünya teknoloji gücü haline dönüştürmeyi amaçladığını söyledi.

Kaslowski, Çin’in Türkiye’nin en büyük üçüncü ticaret ortağı olduğunu anımsatarak, Türkiye’nin Çin’i sadece kısa vadeli finansman kaynağı olarak değil, uzun dönemli kalkınmasında ana paydaşlardan biri olarak gördüğünü ifade etti. Son yıllarda Çinli firmaların Türkiye’ye finans, enerji, bilgi ve iletişim teknolojileri gibi sektörlerde daha çok yatırım yaptığını gözlemlediklerini ve bundan büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

BAKÜ-TİFLİS-KARS HATTI

TÜSİAD Çin Ağı Başkanı Korhan Kurdoğlu da Çin’in kalkınmasının tüm dünya ülkeleri için büyük fırsatlar yarattığını belirterek, ülkenin vasıflı insan kaynağı, dış ticaret ve Ar-Ge yatırımları noktasında ön planda olduğunu ifade etti. Konferansa gelecek yıl da devam etmeyi planladıklarını aktaran Kurdoğlu, Çin’i Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti.

Çin İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Konsolosu Huang Songfeng ise Türkiye ekonomisinin olumlu olduğuna inandıklarını ancak dünyadaki bazı medya kuruluşları dikkat çekmek için gerçekten uzak haberler yaptıklarını anlattı. Bu haberlerin tam anlamıyla gerçekleri yansıtmadığını vurgulayan Songfeng, “Çinli iş arkadaşlarımızın Türkiye ekonomisiyle ilgili doğru bilgi almalı. Dünyada bazı medya organları sadece kendi tarafına bakarak başkaları hakkında yanlış bilgileri aktarıyorlar. Dolayısıyla bugünkü etkinliğimizde gerçek bir iletişim ile eksikleri tespit ederek iyileştireceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Aydınlık

Benzer Gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir