Türkiye ile Çin önemli ve yükselen iki büyük ülke

Turkuvaz Dergi Grubu ve China Today Dergisi önderliğinde Beijing’de düzenlenen “Pandemi Sonrası Çin ve Türkiye’nin Ortak Geleceği” konulu on-line forum iki ülkenin ilişkilerine pozitif yansımalar getirdi.

Çağdaş Çin ve Dünya İlişkileri Araştırma Enstitüsü ile DEİK’in de katkıda bulunduğu forumda “Çin-Türkiye ilişkilerinin derinlemesine ve istikrarlı şekilde geliştirilmesi” ve “Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari temaslar ve işbirliğinin güçlendirilmesi” konulu paneller yer aldı. Oturumlarda “Türkiye ve Çin’in yükselen ülkeler olduğu vurgulandı.

NERJİNİN PAYI YÜZDE 60
FORUMA Çin Uluslararası Yayıncılık Grubu Başkanı Du Zhanyuan, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Çin’in Ankara Büyükelçisi Gong Xiaosheng ve Türkiye’nin Beijing Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen dâhil olmak üzere iki ülkenin hükümet bürokratları ve ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı. Çin Uluslararası Yayıncılık Grubu Başkanı Du Zhanyuan forumda yaptığı konuşmada, son yıllarda Çin ve Türkiye arasında karşılıklı siyasi güvenin artırılması, stratejik iletişimin güçlendirilmesi, stratejik kenetlenmenin geliştirilmesinin yanı sıra G20 ile BRICS+ gibi çok taraflı çerçevede eşgüdüm ve iş birliğinin pekiştirildiğine dikkat çekti. Du, özellikle bu sene Çin-Türkiye işbirliği ilişkilerinin salgın sınavını geçerek daha sağlam ve derin bir seviyeye taşındığını dile getirdi. TÜRKİYE Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, forumda salgının ticaret ile enerji sektörlerine birçok kısa ve uzun vadeli etkisi olacağının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirtti. Bayraktar şöyle konuştu: “Çin’in 2005-2019 yılları arasında Türkiye’de yaptığı yatırımlara baktığımızda; enerjinin toplam yatırımlar içerisinde yaklaşık 10 milyar dolar ile % 60’ı aşan bir paya sahip olduğunu görüyoruz. Bu resim, bize enerjinin ve enerji yatırımlarının her iki ülke için yüksek önemini göstermektedir. Çin ile enerji alanındaki mevcut iş birliği kalemlerine nükleer enerjiyi de katmanın, her iki ülkenin faydasına olacağına inanıyorum. Nükleer alanda yapılacak iş birliğinin ülkelerimiz arasında güçlü, kalıcı ve sağlıklı bir iş birliğinin geliştirilmesine ve bunun sürdürülmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Kaynak: Yeni Asır

Benzer Gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir