Türkiye-Çin ilişkileri Önce ekonomi

Erdoğan, ABD ile gerilimin tırmandığı bir dönemde Çin’e gidiyor. Uzmanlar ikili gündemde ekonomi ve pragmatizmin siyasetin önünde gittiğine dikkat çekiyor. Ancak Ankara-Pekin diyaloğu küresel siyasi mesajlar da içeriyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya’daki temaslarının ardından 2 Temmuz’da Çin’e gidiyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelecek olan Erdoğan’ın ziyareti sırasında iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler masaya yatırılacak.

Japonya’ya gitmeden önce İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında Türkiye-Çin ilişkilerini her alanda ele alacaklarını ifade eden Erdoğan, “ikili ilişkilerin çok daha farklı bir şekilde gelişmeye devam edeceğini” dile getirdi.

Erdoğan’ın bu açıklamasıyla dikkatler, Rusya’dan satın alınan S-400’ler nedeniyle ABD ile gerilim yaşayan Türkiye’nin Çin’le siyasi ilişkilerinin nasıl seyredeceğine çevrildi. Ancak Türkiye-Çin ilişkilerinde ekonomik ilişkiler siyasetin önüne geçiyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığının verilerine göre Türkiye ve Çin arasında 2018 yılı sonunda ticaret hacmi 23 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. İki ülkenin temel hedefi de hem bu ticaret hacimini genişletmek hem de karşılıklı yatırımları artırmak.

Ekonomik ilişkiler ön planda

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Altay Atlı da Erdoğan’ın Çin ziyaretinde en temel konunun ekonomi olacağını söylüyor. Türkiye’nin Çin ile olan ticaretinde büyük ticari açık bulunduğuna dikkat çeken Çin uzmanı Atlı, “Bu koşul altında Türkiye’nin önceliği, Çin’den daha fazla yatırım çekerek bir denge oluşturmak” diyor.

Atlı, Çin’den gelecek doğrudan yatırımın sadece Türkiye’nin ödemeler dengesine katkısı açısından değil, Türkiye’nin teknoloji kapasitesine, fiziksel altyapısına ve enerji yeterliliğine sağlayacağı destek açısından da önemli görüldüğünü ifade ediyor.

Türkiye ise Çin‘in ekonomiye dayalı dış politik hedefi Kuşak ve Yol Girişimi açısından önem taşıyor. Çin Devlet Başkanı Şi’nin 2013 yılında “yüzyılın projesi” olarak duyurduğu bu girişim, bir tür modern İpek Yolu şeklinde adlandırılıyor.

Benzer Gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir